Skip to content
Painting by Marjolijn de Wit

Door Marjolein Sponselee | 04 april 2020

Tableau zet elke week een galerie in de spotlight. Deze week Gerhard Hofland met een expositie van Marjolijn de Wit.

Marjolijn de Wit

Het zijn grote kleurrijke schilderijen, abstract maar toch met herkenbare vormen. Het werk van Marjolijn de Wit (1979) oogt als een collage van elementen die uit verschillende werelden zijn samengebracht. Delen van planten, knipsels, foto’s, papier en andere stukjes uit de werkelijkheid mixt ze in beeld met fragmenten van het schilderen, een uitvergrote penseelstreek bijvoorbeeld. Op het doek zijn al die elementen gelijkwaardig en ook voor- en achtergrond lopen in elkaar over. Een vervreemdend effect dat het werk een heel eigen karakter geeft.

VIRTUAL TOUR - Marjolijn de Wit - No Ruins, No Ghosts

Galerie Gerhard Hofland

Gerard Hofland, gespecialiseerd in hedendaagse moderne schilderkunst, toont in maart-april een solo expositie van haar werk in de galerie in Amsterdam. De Wit studeerde aan Academie st Joost en in 2008-2009 aan de Rijksakademie en haar werk was in verschillende musea te zien. “Op dit moment heeft ze regelmatig exposities in het buitenland maar in Nederland was het nog niet zoveel te zien”, vertelt galeriehouder Gerhard Hofland. “Veel mensen wilden deze expositie graag zien, maar dat is nu lastig. De galerie is wel open en er komen nog bezoekers, waarbij we natuurlijk opletten hoeveel mensen er zijn.”

Galerie online

Ook de andere activiteiten van de galerie lopen door. “Gallery viewer loopt door. Er komen nog steeds aanvragen binnen voor werken en ook de kunstenaars werken door en leveren nieuw werk. Je merkt natuurlijk wel een verschil door de corona crisis. Er is nog belangstelling maar de echt koortsachtige interesse is weg. Verder hadden we de volgende beurs pas in het najaar gepland, ik neem aan dat dat gewoon doorgaat. Ik twijfel wel voor de volgende expositie. Vanaf 17 april had ik Joris Vanpoucke gepland, een schilder uit België. Maar het is nog niet zeker wat ik daarmee ga doen.
Online is ook veel mogelijk. Het mooist is natuurlijk een schilderij echt te zien, maar op scherm kan zeker ook een goede indruk geven van een werk.”

No Ruins, No Ghosts

Tot 11 april is het werk van Marjolijn de Wit nog te zien. Wat vind jij er zo goed aan?

“Moeilijk daar precies de vinger op te leggen. Er zit een hele duidelijke lijn in, het is heel dwingend. Ook de manier waarop ze werkt is heel eigen. Ze maakt eerst een collage, daar zitten soms ook fragmenten van foto's in, dan maakt ze een schets in gouache. Pas daarna gaat ze het schilderen. Het schilderij maakt ze dan in een keer, ze schildert nat in nat. Dat collage zie je er nog in terug, maar het is toch heel vlak geschilderd en voor-en achtergrond lopen door elkaar. Het werk heeft een heel eigen stempel.

Ik leerde haar onder andere kennen door Janine van Oene, die noemde haar als inspiratie en ik kende ook een verzamelaar die al werk van haar had. Zo kwam ik bij haar terecht en het werk past eigenlijk heel goed in onze galerie.”

Marjolijn de Wit - No Ruins, No Ghosts, t/m 11 april
Gerhard Hofland
Bilderdijkstraat 165 C, Amsterdam
www.gerhardhofland.com

 

Image: Marjolijn de Wit, Spectacle, olieverf op doek, 2020